ETAPELE DE INSTALARE A CAZANULUI DE COMBUSTIBIL SOLID PENTRU ARDERE DURABILĂ

Ne cătând la climatul continental temperat, cu ierni blânde, în Moldova nu este posibilă funcționarea clădirilor fără instalații de încălzire autonomă sau conectarea la un sistem centralizat.

Cazanele cu combustibil solid cu ardere durabilă funcționează în baza a  trei tipuri de combustibil: turbă, cărbune, lemn. Pe piață există sisteme cu un singur circuit și cu două circuite. Primele sunt destinate numai pentru încălzire, iar al doilea – pentru încălzire și apeduct. Apa este agent termic pentru cazane. În circuitul de apă a cazanului este instalată o scurgere tehnică a lichidului termic, pentru reparare sau dezghețare a sistemului.

Din avantajele cazanelor cu combustibil solid pentru consumatorul moldovenesc pot fi enumerate: costuri reduse de operare, ecologizare (instalarea cazanului pe lemne, deșeuri de lemn, brichete de turbă), autonomie completa față de centrala termica, preț accesibil pentru cazane pe combustibil solid, instalarea echipamentelor se face destul de repede.

Specialiștii SantehService despre etapele instalării cazanului de încălzire cu combustibil solid cu circuit dublu într-o casă privată notifică:

1) Pregătirea fundației.
Instalarea sistemului de încălzire prin cazan cu combustibil solid se executa pe o baza cu inaltimea de 10 pana la 20 cm. Ca fundatie se folosește un podium special construit sau un cuplaj de beton armat. Pentru a preveni incendierea suportului, pe acesta este istalată o placă de oțel , iar sub ușa de alimentare este plasată o foaie de metal.

2) Instalarea coșului  de fum. Coșul de fum este destinat pentru a îndepărta produsele volatile, provenite din arderea combustibilului din camera de ardere și sistemului de ventilație externă. La instalarea sistemului, punctele de fixare a țevei de fum este tratată cu un ermetic rezistent la căldură.

3) Instalarea unei cazangerii în casă. Cazanul cu combustibil solid este montat într-o cameră separată. Această cameră nu poate fi folosită pentru depozitarea articolelor inflamabile. Camera trebuie să fie echipată cu cel puțin două orificii de ventilație.

4) Proiectarea și instalarea conductei. Lungimea circuitului de încălzire și numărul de radiatoare de încălzire sunt calculate în funcție de puterea cazanului și de volumul spațiului  locuit.

5) Instalarea unui rezervor de stocare în sistemul de alimentare cu apă. Aceasă funcție este  preluată de un boiler.

6) Instalarea vasului de expansiune. Este instalat în circuitul de retur al sistemului.

7) Instalarea unei supape de siguranță este o măsură necesară la instalarea cazanului pe combustibil solid cu circulație forțată a agentului termic. O astfel de supapă are destinația pentru îndepărtarea excesului de căldură, în lipsa unui redresor termic încorporat.

Conectarea cazanului cu combustibil solid la un sistem de încălzire este o sarcină responsabilă și complexă, care necesită experiență, cunoașterea principiilor de funcționare a cazanelor. Instalarea cazanului de către profesioniștii SantehService  va scuti de probleme inutile și de frig în timpul iernii.